AGGRESSIIVISUUS HALTUUN

Jokainen meistä kärsii välillä omasta aggressiivisuudesta, joka on vakavampaa kuin ihmiseen ulkopuolelta kohdistuva läheisten ja muiden ihmisten tunnemaailma.

Helpoin tapa päästää omat negatiiviset tunteet pois on suunnata ne ulos itsestään muihin ihmisiin ja ympäristöön, ja esimerkiksi murrosikäisillä ihmisillä se toimii erinomaisesti: he rikkovat muiden omaisuutta, huutavat, tekevät järjettömiä asioita eivätkä kanna mistään vastuuta. Murrosikäiset ovat kuitenkin lapsia ja tällä tavoin käyttäytyvät yleensä ne, joiden ympäristö ei takaa turvallisuutta eikä anna tarpeeksi huomiota. Aikuisempina ihmisinä halutaan taas jotain oikealta tuntuvaa, eettistä ja iloa tuottavaa. Mitä tehdä, kun oma aggressiivisuus alkaa painaa päätä emmekä halua kohdistaa sitä muihin? Miksi ei tehdä käynnissä tai ammunta!

AGGRESSIIVISUUS HALTUUN

Ampuminen On Laillista

…urheilun merkeissä. Se voi tuntua ahdistavalta ja turhalta auttamaan heittää omat tunneaallot pois, mutta sitä se ei ole. Urheiluammunta, juokseminen kuuluu Olympialaisiin jo vuodesta 1896, ja sen harrastajia sekä ammattilaisia löytyy maailmalta varsin paljon, kun asiaan syventyy paremmin. Miten voi aloittaa? Kun kyseessä ovat tuliaseet, kannattaa ensin kokeilla miltä ammunta ylipäätään tuntuu, koska ilman tällaista ymmärrystä on turha liittyä täydellä valmiudella urheiluseurojen riveihin ja yrittää väkisin sitä, mikä ei tunnu kivalta. Ensimmäinen kokeilu on hyvä tehdä kaupungin ampumaradalla, jos sellainen omasta kotikaupungista löytyy. Helsingistä löytyy useampi, ja oma kokemukseni ampumaradalla käynnistä on muodostunut hienoksi lomaillaksi ja herätti jatkokiinnostusta lajiin: porukat selittivät, millä aseilla voi ampua, miten aseita käsitellään, minkä kokoisia luoteja käytetään, miten tähtäimiä käytetään ja minkälaisia niitä on olemassa, ja tietysti käytiin läpi turvallisuussäännöt, joita lajissa riittää ja pitääkin olla – mieluummin liian paljon kuin liian vähän.

Mahdollisuuksia On Monia

Ammattilaisurheilijoiden lajina ammunnalla on monia vaihtoehtoja: se voi olla lapsesta asti harrastettua jousiammuntaa, ampumahiihtoseurassa tapahtuvaa raskailla treeneillä maustettua kilpailutoimintaa tai vaikkapa satunnaisesti harjoiteltua 300 metrin vapaakivääriammuntaa. Suomessa lajia edustaa Suomen Ampumaurheiluliitto, johon kuuluu 312 ampumaseuraa yhteensä yli 34 000 jäsenmäärällä, mikä tarkoittaa, että joka sadas Suomessa asuva ihminen on ainakin kokeillut lajia ja joka sadasviideskymmenes kuuluu johonkin ampumaseuraan. Lukema on erinomainen, koska harvemmassa maassa ammuntaa harrastetaan niin paljon ja nimenomaan urheilumielessä, kun taas Suomessa se on säädelty monella eettisellä periaatteella ja tietysti myös liiton säännöillä turvalliseksi ja suosituksi.

Helsinkiin Ei Maailma Lopu

Kun ammuntaa halutaan harrastaa vakavasti ja liittyä ammattiurheilijoiden seuraan, tietoa löytyy vaikka kuinka paljon: mitä, missä, miten, paljonko maksaa, paljonko vie aikaa ja mitä varusteita tarvitaan. Kun taas kyse on halusta päästää oma huono energia silloin tällöin pois, voi kääntyä jo mainittujen ampumaratojen puoleen ja käväistä siellä tarpeen mukaan. Tällainen tarve voi muodostua silloin, kun ei jakseta lenkkeillä ja hikoilla omien ajatusten kanssa kasvot vastakkain, mutta on halua suunnata sekä fyysistä että henkistä energiaa johonkin heti tulosta näyttävään toimintaan – ja mikä tulos näkyy nopeammin kuin ampumatauluun hetkessä muodostunut reikä?

Helsinkiin Ei Maailma Lopu

Kuten jo mainitsin, Suomessa ammuntaharrastukseen liittyy useita sääntöjä ja periaatteita, joihin muun muassa kuuluu joitakin rajoituksia ampumaratojen aseita koskien. Kun on kerran käynyt ampumaradalla, se vie helposti mukanaan ja vaikka harrastus onkin kallis, radalle palaa yleensä useamman kerran. Siinä vaiheessa, kun kiinnostus aseisiin kasvaa jo niin suureksi, että haluaa kokeilla kaikkea muuta – kivääriammuntaa tai ampumista kahdella pistoolilla tai vaikka jotain vanhempiakin aseita – hyvin läheltä löytyy Tallinna, jonka ampumaradat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet ampua melkein mistä vaan, mutta on muistettava siinäkin: kaikki tapahtuu omalla vastuulla ja jos oikean aseen näkee ensimmäistä kertaa, kannattaa ensin pitää hyvät treenit oppaan kanssa ja miettiä niiden jälkeen tarkkaan ammunnan eettistä puolta – mukavan makea ruutisavun tuoma tunne nenässä ja uusi kipinä silmässä.