ASENNE, PAKKO VAI PERSONAL TRAINER?

Vaikka kuinka hauskaa urheilu on, harmittavan usein törmään netissä kaikenlaisiin motivoiviin videoihin, artikkeleihin, kertomuksiin ja kuviin. Urheiluhan on sekä hyvinvoinnin ylläpito- ja kohotuskeino että harrastus samaan aikaan, miksi asian pitäisi olla eri tavalla ja miksi urheilusta tehdään pakollinen ajanvieton osa, jota ilman terveys tulee heikkenemään ja tapahtuu kaikkea huonoa – siis juuri näiden motivaatiojuttujen mukaan? Olisikohan kyse vain siitä, ettei jokainen ihminen ole vielä löytänyt sitä omaa urheilulajia, joka olisi ollut sekä harrastus että terveyttä edistävä ajanviettotapa – ja mahdollisesti jopa rakas työ?

Kuntosalien Mainokset

Vihaan niitä. Siis ihan oikeasti, miksi pitää pakottaa ihmiset urheilemaan selittämällä aikuiselle persoonalle muutenkin itsestään selviä asioita? Kaikki ymmärrämme, että kuntosalilla käymiset parantavat kuntoa, kun treenaa oikein. Mainokset tekevät kuitenkin kuntosaleista sellaisia paikkoja, joissa ihmiset tekevät välillä tosi outoja temppuja, joiden jälkeen tulos on parhaassa tapauksessa nolla ja huonommalla tuurilla erilaisia nivel- ja selkävaivoja. Mutta osattiin siihenkin keksiä vastaus: personal trainer. Muuten hyvä aloite, mutta valitettavan harva tällainen kaveri arvostaa omatuntoaan enemmän kuin rahaa – ja seurauksena on sellaisia treenejä, joista ei ole haittaa, mutta ei ole paljon hyötyäkään. Todellisesti kuntosaliurheilusta kiinnostunut kyllä kaivaa kaiken tarvittavan tiedon itse ja käyttää personal trainerin palveluita enintään kolme kertaa: harjoitusten tekniikan oppimiseksi tai parantamiseksi. Pitkän kuntosalireitin käyneen urheilijan mielipide: jos on kiinnostusta, pärjää itse. Eikä kuntosalin tarvitse olla mikään huippumoderni ja muodikas, vaan talon yleistiloissa lepäävät vapaat painot ja penkit riittävät.

Kuntosalien Mainokset

Pakon Sanelema Harrastus – Onko Se Harrastus?

Tapaa välillä sellaisiakin porukoita, joille urheilu on oikea pakko. Muuten tulee selkä kipeäksi, lihakset heikoiksi ja niin edelleen. Ja näillä urheilijoilla valittu urheilulaji onkin yleensä se oikea, koska he eivät halua urheilua elämäänsä yhtä pakolliseksi kuten esimerkiksi töissä käynti ja laskujen maksaminen. Ihmisen laiskuus heittää siinä hienon tempun: kukaan ei halua elämäänsä raskaammaksi, mutta ei halua selkäkipujakaan, joten silloin yritetään valita mahdollisimman sopiva laji – sellainen, josta oikeasti nauttii ja joka samalla, niin sanotusti sivuvaikutuksena, edistää terveyttä tai ylläpitää hyvinvointia. Kumman valitsisit itse: pakollinen aamujumppa ja yhtä pakollinen kuntosalille meno vai lumilautailu rinteessä ja uinti järvessä? Vai melonta? Tai ehkä polkupyöräily? Valinnan varaa on nimittäin loputtomasti, kunhan jaksaa olla tarpeeksi laiska ja valita sellainen laji, joka ensin tuottaa nautintoa ja vasta sitten vaikuttaa hyvinvointiin.

Pakon Sanelema Harrastus – Onko Se Harrastus?

Kontrolliin Edes Jotain

Kuten aina sanotaan, asenne ratkaisee, ja allekirjoitan tämän minäkin. Huomasin kuitenkin sellaisen seikan, jota ihmettelin pitkään ja vasta vuosien myötä ymmärsin: mitä huonompi elämäntilanne on muuten, sitä helpommin tulee urheiltua. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että ihmisellä on normaali tarve pitää ohjauslangat käsissään – ainakin, kun puhutaan tämän omasta elämästä – ja kun kaikki menee pieleen, urheilu on oikea pelastus. Siinä ei voi epäonnistua, koska mikä tahansa huono treeni on aina paljon parempi, kuin tekemätön treeni, enkä muista yhtään tapausta, jolloin olisin treenin jälkeen huonommalla mielellä kuin sitä ennen. Kun työ, opiskelu, henkilökohtainen elämä ja hoidettavien asioiden kasa alkavat painaa päätä liikaa eikä mikään onnistu, pystymme realisoimaan elämänhallinnan tarpeemme urheilussa. Ehkä ei mikään paras motivaatio, mutta se toimii. Joka puolelta onnellisena ihmisenä voi taas muuttaa vain omaa asennetta, ja hyvin toimii seuraava: kun kaikki menee niin hyvin, haluanko menettää terveyteni ja elää lyhyempää elämää vai haluanko nauttia siitä joka hetki, mikä tosin vaatii sopivan urheilulajin löytymistä? Niin, korotan edelleen: urheilun pitää olla hauskaa eikä pakollista, muuten se ei vaan toimi.