KETÄ KETÄ VALTAMEREN POHJALLA ASUU?

Kun snorklauksesta ollaan jo puhuttu, että se on enemmän luonnon kauneuden nauttimista kuin urheilua – vaikka kuntoa se kohottaakin erinomaisesti, varsinkin kun harrastaa sitä säännöllisesti – syvälle sukeltamisessa on enemmän vaihtoehtoja. Laitesukellukseen liittyy siis lupia ja kursseja, ja sitä voi harrastaa ympäri maailmaa ja yleensä pätevyysjärjestelmät ovat yhtä pitäviä joka valtiossa, mutta on olemassa vielä yksi, ehkä yksi mielenkiintoisimpia lajeja, jossa ihmiset myös kilpailevat: vapaasukellus.

KETÄ KETÄ VALTAMEREN POHJALLA ASUU?

Luonnollisinta Sukeltamista

Vapaasukellus ei alkanut siitä, että joku halusi enemmän adrenaliinia elämäänsä ja ryhtyi sukeltamaan suuriin syvyyksiin ilman mitään laitteita ja vehkeitä ja testaamaan, kauanko pystyy pysymään veden alla. Vapaasukellus oli ehdoton taito helmenkalastajille ja sientenkerääjille: silloin, kun alettiin etsimään ja myymään helmiä, mistään laitteista ei ollut edes puhetta vaan sukeltaminen valtameren antimia saadakseen tapahtui ihan vapaasti, ilman mitään sitä varten tarkoitettuja varusteita ja niin myös vaatteita. Tänä päivänähän sukelluspukuja saa joka makuun, kokoon ja lämpötilaan: jopa Jäämerellä voidaan harrastaa esimerkiksi surffaamista melkein negatiivissa veden lämpötiloissa, kun on tarpeeksi hyvin lämpöä pitävä puku päällä. Vapaasukellus on näin luonnollisinta ja luonnon läheisintä sukeltamista, mitä voi koko lajissa olla.

Kilpailutoiminta

Snorklauksesta poiketen, vapaasukelluksessa kilpaillaan ja kilpaillaan useassa eri luokassa. Myös ennätyksiä ollaan rekisteröity, ja eniten suosiota saanut vapaasukelluksen muoto on nimeltään Dynamic Apnea eli vapaasukellus vaakasuunnassa. Myös pituussukellus syvyyssuunnassa ilman apuvälineitä ja hengenpidätys kasvot vedessä ovat luokkia, joissa pidetään kilpailuja ja joihin ihmiset oikeasti treenaavat. Vapaasukelluksessa voidaan tietysti käyttää myös räpylöitä, ja niiden käyttö tai käyttämättömyys on vapaasukelluksen suunnasta tai luokasta kiinni. Muuten kokemuksesta voin sanoa ainakin sen, että vaikka alusta räpylät tuntuvat häiritseviltä ja turhilta, niiden käyttö saa sukeltajan liikkumaan paljon nopeammin ja luonnollisemmin, kunhan oppii käytön ja treenaa kunnolla – tai edes jonkun verran. Maailman ennätyksiä vapaasukelluksessa on rekisteröity useisiin eri luokkiin, joista esimerkiksi syvyyssukelluksessa ilman räpylöitä maailman ennätyksiä ovat vieneet japanilainen nainen 72 metrin saavutuksella ja uusi-seelantilainen mies jopa 102 syvän sukelluksen saavutuksellaan. Räpylöillä vastaavat ennätykset kuuluvat venäläiselle pariskunnalle: 101 metrin ennätys naisilla ja 129 metrin ennätys miehillä.

Se On Vakavaa

Turvallisuussääntöjen tutkiminen jää usein pois, kun innostuu johonkin uuteen lajiin ja haluaa näyttää huipputuloksia mahdollisimman nopeasti. Kun alkaa harrastaa tai yrittää vapaasukellusta ja himo lajiin kumoaa kaiken järjen päästä, pitää silti muistaa edes yksi, mutta keskeisin sääntö: ei kannata koskaan sukeltaa yksin. Ammattisukeltajat käyttävät kaikenlaisia painoja sukeltamiseen sitä varten, että pääsevät syvälle nopeasti, ja räpylöiden avulla nousevat yhtä nopeasti ylös. Kun puhutaan isommista syvyyksistä, kyse on harvemmin hengitettävän ilman riittävyydestä vaan painemuutoksista, ja ylösnousun aikana voi jo viimeisillä metreillä tapahtua niin kutsuttu black out eli sukeltajan tajunnan menettäminen vedessä, minkä jälkeen aikaa ei ole kuin noin yksi minuutti, kunnes kurkunpään lihasjännitys laukeaa ja keuhkoihin alkaa mennä vettä. Seurauksena on loogisesti hukkuminen. Tämän pitäisi olla riittävä fakta uusille vapaasukeltajille jotta he lähtisivät ensin lukemaan turvallisuusohjeita ja vasta sitten veteen, mutta valitettavan usein ne perusasiat jäävät pois – ja varsinkin silloin, kun sukeltajan pitää olla erityisen tarkka omista tekemisistään eli ylösnousun aikana, viimeiset parikymmentä metriä, tuore sukeltaja iloitsee saavutustaan ymmärtämättä sen olevan viimeinen.

Suomessa vapaasukellusta harrastetaan seuroissa, joita on muutama koko maassa ja joiden puoleen kannattaa ehdottomasti kääntyä, kun haluaa yrittää vapaasukellusta ja tehdä siitä enemmän kuin parin viikonlopun menon. Tarkalla valvonnalla ja ohjeiden noudattamisella on omat tylsät puolensa, mutta ne pitävät aloittelijan hengessä ja päästävät hänet jatkossa kehittämään omia taitoja jo itsenäisesti – hankitun sukelluskaverin kanssa.