KETÄ KETÄ VALTAMEREN POHJALLA ASUU?

Ensimmäisen kerran kokeilin snorklausta eli kalojen ja muun vedenalaisen maailman tuijottamista veden pinnalta maski naamassa ja putki suussa vasta 23-vuotiaana. Olin silloin omasta mielestäni jo tarpeeksi vanha, että olisin tiennyt kaiken luonnosta ja matkustamisesta ja suhtauduin kaikkeen uuteen hyvin skeptisesti. Ja se oli silloin ensimmäinen lomamatkani ulkomaille jonnekin Tallinnaa tai Pietaria kauemmas. Vaikuttaako naurettavalta? Kymmenissä maissa sen jälkeen vierailtuani vaikuttaa se naurettavalta minustakin, mutta ei silloin. Silloin olin varma, että asioiden ymmärtämiseen riittää lukeminen ja videoiden katsominen, ja kuvittelin että snorklaus ja sukeltaminen syvälle valtamereen muutamaksi kymmeneksi minuutiksi eivät kauheasti eroa toisistaan. No, olin väärässä ja sen myönnän. Mitä ne loppujen lopuksi ovat?

Snorklausta Voi Tehdä Vauvakin

Heti alkuun pitää mainita, että veden pitää olla puhdasta, jos haluaa oikeasti nauttia vedenalaisista maisemista. Se on ensimmäinen pointti. Toinen on se, että mitä kylmempi vesi, sitä kalliimmaksi tulee harrastus, jos vesiasukkaiden katselua haluaa jatkaa säännöllisemmin. Kolmas pointti korvaa toisen: Suomessa sukeltaminen ja snorklaus eivät ole hirveän mielenkiintoisia, ja etelämaihin matkustaminen vesiharrastuksen perässä on kallista muutenkin, mutta mikäs siinä? Pidämme lomia joka vuosi ja joskus kahdestikin vuodessa, joten kun harrastaa snorklausta tai sukeltamista, pitää vain valita lomakohde oikein. Snorklausta on ehkä vaikea sanoa urheilulajiksi, koska siinä on enemmän mielenkiintoisia puolia kuin mitattavia ominaisuuksia kuten urheilijan nopeus tai tehokkuus. Uskon, että monessa maassa on paikallisia yhdistyksiä, joissa snorklaukseen liittyy myös kilpailutoimintaa, mutta sen perusajatus on hyvin yksinkertainen: kellutaan veden pinnassa ja katsotaan alas. Hengittäminen tapahtuu suussa olevan putken kautta, joka on vain parikymmentä senttiä pitkä eli syvemmälle veteen sukeltaminen vaatii jo hengittämisen taitoja, jos haluaa pysyä syvyydessä pidempään. Snorklauksen kokeiluun riittää, kun osaa kellua veden pinnalla ja ihastua kaikkeen, mitä näkee ympärillä.

Snorklausta Voi Tehdä Vauvakin

Laitesukellus Ei Ole Niin Helppoa Kuin Kuvitellaan

Naureskelin joskus mielessäni entiselle avopuolisolleni, joka hanki Thaimaasta erilaisia sukelluslupia ja kävi muutaman sukelluskurssin. Ihmettelin vielä silloin, minkä takia näin simppeliin asiaan pitää olla kaikenlaisia papereita ja miksi sukellustoiminta on esimerkiksi Suomessa aika tarkkaan mietitty läpi: täällä on olemassa seuroja ja koulutuksia, kun taas esimerkiksi Halapagosin saarilla sukeltaa voi kuka tahansa. Saaristo on Equadorin aluetta ja siellä riittää, kun tulee riittävän rahamäärän kanssa sukellusvehkeitä vuokraavaan firmaan ja tilaa sieltä reissun – ja siinä se. Osasi vuokralainen käyttää laitteita vai ei, selviää vasta veden alla.

Laitesukellus Ei Ole Niin Helppoa Kuin Kuvitellaan

Laitesukelluksessa käytetään hengityskaasupulloja, joita pidetään selässä aina veteen mennessä ja joiden tilavuus on 6-15 litraa ja ne valmistetaan yleensä teräksestä, harvemmin alumiinista, eli painoa niissä on ainakin ”jonkun verran”. Kaikkien turvallisuussääntöjen mukaan sukellusta ei koskaan kannata aloittaa yksin ja jatkossakin on parasta mennä sukeltamaan kumppanin kanssa: hukkumisriski on aina olemassa, ja kokeneemmat sukeltajat osaavatkin sekä omat perusturvallisuussäännöt että pelastuskäytännötkin hätätilanteen sattuessa. Perusasioita, jotka tulee tarkastaa ennen sukeltamisen aloittamista vakavampana harrastuksena, ovat oma terveys ja mahdollisuudet, joista ensiksi mainittu on tietysti kaiken a ja å: sukellus tuottaa elimistölle aikamoisia rasituksia, ja mitä syvemmälle mennään, sitä suuremmiksi ne rasitukset muodostuvat. On hyvä, jos ei ole mitään ongelmia verenpaineen ja sydämen toiminnan kanssa, ja aivan erinomaista, jos terveyteen ei liity minkään näköisiä hermotauteja, koska pienikin paniikkikohtaus syvällä meressä voi tuottaa korjaamattomia seurauksia.