KÖSSI – PIENEN TILAN TENNIS?

Kössi, viralliselta nimitykseltään squash, ei ole ollut paljon esillä viime vuosikymmenien aikana. Mitä se urheilu on, ketkä sitä harrastavat, mitä se vaatii urheilijalta ja miten pääsee aloittamaan? Mistä se on peräisin ja mikä sen pointti on?

Squash, niin kuin monet muutkin erikoisemmat urheilulajit, on saanut alkunsa Englannista, joka aikoinaan levitti maailmalle myös krikettinä tunnetun pelin ja nykyisen jenkkijalkapallon esi-isän eli rugbyn. Kössin kehittyi englantilaisten opiskelijoiden tai vankien – todistettuja faktoja siitä ei ole – pelaamasta pelistä nimeltään ”rackets”. Pelissä käytetty pallo oli tavallista squash-palloa paljon kovempi eikä varsinaista kenttää ollut vielä olemassa: vuonna 1807 julkaistussa lontoolaisista elämäntavoista kertovassa kirjassa onkin olemassa piirustus, jossa vankilan sisäpihassa vangit lyövät innostuneesti palloa korkeaa seinää vasten. Squash-nimitys nousi esille ensimmäisen kerran vuoden 1890 julkaisuissa, joiden mukaan ensimmäinen pelikenttä oli perustettu Harrow-yksityiskouluun ja brittiläinen tietosanakirja vahvistaa sen tiedon sanomalla, että kyseisen koulun oppilaat pelasivat kössiä jo 1820-luvulla.

Kehittyminen Maailmassa

Squashin kehitys oli nopeaa ja se levittyi maailmalle 1800-luvun lopussa niin, että tuli suosituksi Euroopassa, Intiassa, Australiassa ja hieman myöhemmin myös Pohjois-Amerikassa. Se ei kuitenkaan saanut niin paljon suosiota, että voisi olla samassa rivissä tenniksen ja sulkapallon kanssa: jopa 70 vuoden kuluttua, vuonna 1967, kössiä pelattiin vain seitsemässä maassa kenttien määrän ollessa noin 5000 kappaletta koko maailmassa. Hitaan, mutta laajan kehityksen jälkeen maapallolla alkoi kokonainen squash-buumi: 1970-luvulla peliin innostuttiin jo Aasiassa, Lähi- ja Kauko-Idässä ja Etelä-Amerikassa. 1990-luvun alussa squashia pelattiinkin jo sadassa maassa, ja vuonna 2000 Kansainvälisessä Squash-liitossa oli 143 jäsenmaata. Kenttien kokonaismäärä kasvoi 48 tuhanteen, ja suurinta suosiota peli sai Englannissa, Saksassa ja Australiassa. Tänä päivänä squash-mestaruuksia järjestetään melkein joka maassa ja ainakin joka maanosassa. Mielenkiintoisena faktana on mainittava se, että pelin syntyperämaan asukkaat eli brittiläiset eivät yllättäen osoittautuneet pelin mestariosaajiksi, kun australialaiset sekä pakistanilaiset pelaajat menestyivät lajissa paljon paremmin vuosikymmenien aikana.

Kehittyminen Maailmassa

Uusi Harrastus

Tänä päivänä squash ei ole enää niin suosittu kuin niin kutsutun squash-buumin aikana 1970-luvulla, mutta peli tunnetaan Suomessa ainakin pinnallisesti, ja jotkut ymmärtävät myös sen säännöt. Squashia pidetään hyvänä lajina kuntourheiluun, koska siinä ovat mukava kehon kaikki lihakset, keuhko- ja sydäntoiminta sekä reaktionopeudesta vastaavat sidokset. Joissakin yrityksissä se on myös firman laji, jota harrastaa koko henkilökunta esimerkiksi yritysjuhlissa. Niin kuin sulkapalloakin, squashia voi hyvin harrastaa ilman varsinaista treeniaikataulua, ryhmää ja valmentajaa: säännöt voi lukea netistä, ottaa ystävä pelikaveriksi ja vuokrata kössikenttä, joita on saatavilla joka kaupungin urheilutalosta hyvin ystävälliseen hintaan. Varusteiksi tarvitaan mailat ja pallo: ne riittävät alkuun, ja vaatetuksena on yleensä tavallinen lenkkipuku. Nykypäivänä squash on harvinaisempi laji ja sitä pidetään kalliina, mutta se ei ihan pidä paikkaansa – pitää vain aloittaa tutkimalla varustehinnat ja kaupungin kentät.

Uusi Harrastus

On Suomessa olemassa myös kymmenkunta squash-seuraa, joten jos haluaa tehdä pelistä perheen oman lajin, kannattaa tutkia niidenkin tarjoamat mahdollisuudet. Seuroja nimittäin löytyy pitkin Suomea aina Espoosta Ouluun, joten pelaajauran aloittaminen ei pitäisi olla mikään ongelma – ei ainakaan maantieteellinen. Myös Suomen Squashliitto, lyhennettynä SSqL, tarjoaa kannustusta sekä harrastajille että kilpailijoille. Laji on yleisesti ottaen ainakin kokeilun arvoinen, minkä jälkeen voi aina jatkaa yrityksiä jossakin squashseurassa ja silloin vasta päättää, jättääkö sen pelkäksi harrastukseksi vai syventyykö lajiin ammattitasolle asti. Tuskin se kuitenkin jää elämästä täysin pois, koska kokemuksena se on erittäin positiivinen, hauska ja erinomaisesti kuntoa kohottava ajanviettotapa.