RETKEILY ON HAUSKAA LIIKUNTAA PERHEEN KESKEN

Koska olen harrastanut nuorempana partiota ja senkin lisäksi retkeillyt paljon teltan kanssa eri puolilla Suomea, olen myöhemmällä iällä oppinut ymmärtämään, että olisi tärkeää käydä retkeilemässä myös yhdessä perheen kanssa.

Joidenkin perheiden mielestä hauska telttaretki saattaa kuulostaa mahdottomalta yhtälöltä, mutta vuosien aikana olen oppinut, lähinnä kokeilun ja virheiden kautta, millaiset asiat toimivat ja mitkä eivät retkeillessä lasten kanssa. Joten jos haluat järjestää mukavan perheretken, lue nämä vinkit, joiden avulla voit tehdä telttaretkestä hauskan ja palkitsevan kokemuksen.

Valitse oikea retkikohde

Tärkein valinta, joka sinun on tehtävä ja joka on myös tärkein tekijä mahdollisesti hyvän tai huonon perheretken toteutumisen suhteen, on retkipaikan valinta. Saatat itse pitää todella ideasta patikoida kymmenen kilometrin päähän syrjäiseen paikkaan ja pystyttää teltan sinne, mutta kenties lapsesi tai puolisosi eivät ole aivan yhtä lämpimiä tälle idealle. Retkikohteen valinnan täytyy perustua retkeilyseurueen kyvyille ja kiinnostuksen kohteille.

Meidän perheessämme päätös yhteiselle luontoretkelle lähtemisestä syntyi aivan tavallisena lauantai-iltapäivänä. Istuimme olohuoneessa, jossa itse pelasin venttiä kannettavalla tietokoneellani, vaimoni katseli televisiota ja tyttäreni istui lattialla nenä kiinni iPadissaan. Viereisessä huoneessa poikani pelasi pelikonsolillaan Fornite-moninpeliä. Tajusin, että olimme kaikki jääneet kiinni teknologiaan ja älylaitteisiimme, emmekä olleet viettäneet todellista yhteistä aikaa yhteisen harrastuksen parissa pitkään aikaan. Vaikka istuisimme samassa tilassa, älypuhelimet, tabletit ja tietokoneet vievät meidät kuitenkin muualle. Siispä päätimme lähteä yhdessä luontoon retkeilemään.

Jos joukossa on retkeilyn ensikertalaisia, retkipaikan valinta luonnonpuistosta ja retkeilyalueelta saattaa olla hyvä idea. Jos haluatte viettää aikanne telttojenne läheisyydessä, myös joku kaukaisempi kohde voi toimia. Monen perheet haluavat viettää yöt telttaleirissä, mutta käyttää päivät tutkimalla lähikyliä tai patikoimalla useampien kilometrien päähän. Mikäli tilanteenne on tämä, kannattaa varmistaa, että leiripaikka on lähempänä haluamianne aktiviteetteja. Ja jos ette tarvitse perheenä turhan askeettista kokemusta, valitkaa leirintäalue, jossa on juokseva vesi ja vessat.

Tee varaus ajoissa

Jos ette lähde retkelle syrjäisemmille poluille, kannattaa luultavasti tehdä varaus leirintäpaikkaan etukäteen. Monissa leirintäkohteissa voi olla varsinkin suosituimpaan aikaan kesällä ruuhkaa, joten kannattaa varmistaa esimerkiksi netin kautta etukäteen, että leirintäalueella on tilaa. Ellei leirintäalueella ole varausjärjestelmää, sinne pääsee saapumisjärjestyksessä. Telttailun suhteen tämä ei liene ongelma, mutta pienemmillä leirintäalueilla esimerkiksi mökit tai matkailuajoneuvojen sähköpaikat saattavat loppua.

Leiripaikan lisäksi paras ennuste menestyksekkäälle perheretkelle on varautumistaso. Partiolaisten motto on ”Ole aina valmiina”, joka sopii täydellisesti retkeilymaailmaan. Perusretkeilytarvikkeisiisi täytyy sisältyä ainakin teltta sadesuojuksella ja makuualustoilla, riittävän lämpimät makuupussit, ensiapupakkaus, sadevaatteet, taskulamppu ja ylimääräisiä pattereita, hyönteismyrkkyä, kylmälaukku sekä ruokaa ja vettä ja ruoanlaittovälineet.

Retkeilytarvikkeiden fiksu varastointi ja niiden helposti saatavilla pitäminen tekee retkeilystä paljon helpompaa, kun otat ne mukaan varastointilaatikoissa. Meidän perheessämme mukaan otetaan kolme laatikkoa, joista yhdessä on retkeilyvarusteet, yhdessä ruoanlaittotarvikkeet ja yhdessä retkeä varten varatut ruoat. Ne on helppo lastata auton takaosaan ja ne säilyvät leirissä mukavasti piknikpöydän alla. Ruoat ja tarvikkeet pysyvät laatikoissa myös paremmin villieläinten ulottumattomissa, kun ette itse ole leirissä paikalla.

Pysytelkää kuivana ja syökää hyvin

Mikään ei pilaa perheretkeä niin helposti kuin kastuminen. Jos retkeilette paljon, sateen kohdalle sattumisen todennäköisyys jossain vaiheessa on suuri. Pysyäksenne kuivana, mukaan kannattaa ottaa sadevaatteet, kumisaappaat tai muut vedenkestävät kengät, ja lisäksi teltta ja makuupussit pitää pyrkiä pitämään kuivina.

Pitäkää teltan alla aina pressua, joka on taiteltu niin, että se vastaa teltan mittoja. Jos teltan alla on lian iso pressu, se kerää sadeveden ja kuljettaa sen suoraan teltan lattialle. Kannattaa myös pitää huolta, että teltan saumat ovat huolletut. Saumojen tiivistystä varten on saatavilla tuotteita useimmista retkeilyliikkeistä, ja sillä on suuri merkitys veden pitämisessä ulkona.

Nälkäiset retkeilijät eivät ole onnellisia retkeilijöitä. Vietettyäni useita öitä leireillä partiossa ja varsinkin armeija-aikoina tiedän tämän varsin hyvin. Ottakaa mukaan retkelle ruokaa, josta lapset pitävät, ja ottakaa sitä mukaan riittävästi. Ottakaa lapset mukaan ruoanlaittoon, tapahtui se sitten retkiliedellä, nuotiolla tai retkigrillillä. Mukaan kannattaa ottaa myös runsaasti välipaloja, kuten keksejä, energiapatukoita, suklaata sekä hedelmiä ja vihanneksia, joiden avulla enintä nälkää voi pitää loitolla tilanteen vaatiessa. Nesteytyksen muistaminen on myös tärkeää, joten varatkaa mukaan riittävästi vettä pulloissa ja astioissa.

Suunnitelkaa vastuualueet

Koko perheellä on hauskempaa retkeillä, jos jokaiselle on jaettu jotain vastuualueita. Partioleireillä meille jaettiin aina tehtävälistat, jotka jokaisen tuli suorittaa päivän aikana. Jotkut tekivät ruokaa, jotkut siivosivat, jotkut keräsivät polttopuita ja jotkut hankkivat juomavettä. Kun jokaisella perheenjäsenellä on oma vastuualueensa leirin töistä, se auttaa jokaista tekemään osuutensa leirillä ilman, että kukaan joutuu tekemään kohtuuttomasti enemmän kuin muut.

Joskus retkelle lähtevät isät haluavat suunnitella jokaisen minuutin retkestä. Vältä tätä, jos haluat leiriretkestä positiivisen kokemuksen. Anna lapsille aikaa vapaaseen leikkimiseen ja mahdollisuus viettää omaa hauskaa aikaansa.

Olemme joskus olleet retkellä lemmikkien kanssa, mutta muista kuitenkin aina varmistaa etukäteen, ovatko lemmikit tervetulleita haluamaanne retkipaikkaan. Olimme kerran retkeilemässä leirintäalueelle, jonne perheemme koira oli tervetullut, mutta tilanne olikin eri läheisen järven rannalla, mistä halusimme lähteä melomaan kanootilla. Tämän takia tämä osuus jäi perheeltämme vaillinaiseksi, kun toinen vanhemmista joutui jäämään leirintäalueelle koiran kanssa.

Pieni etukäteissuunnittelu voi olla merkitsevässä roolissa positiivisen retkikokemuksen ja hauskojen perhemuistojen aikaansaamisessa sen sijaan, että retki jäisi muistoihin perheen kesken tehtynä ikävänä viikonloppureissuna. Suunnitelkaa hyvin etukäteen, olkaa aina valmiina ja ennen kaikkea pitäkää hauskaa!