RUOKAA PÖYTÄÄN URHEILEMALLA

Kalastus on meidän leveyspiireillä suosittu harrastus. Vesistöjä on paljon ja ne ovat puhtaita, kalaa on paljon ja väestön tiheys pieni: kuka lähtee kieltäytymään mahdollisuudesta viettää viikonloppu tai kokonainen lomakin luonnon parissa, vedellä ja tekemässä jotain oikeasti kiinnostavaa, hauskaa ja opettavaa? Tuskin kukaan. Kalaa pyydystetään monella eri tavalla, ja on olemassa jopa keinotekoisia lampia, joista kalan saa onkia maksusta ja saalistakuulla, eli varmasti se sieltä tulee. Yksi suosituimmista lohiongintapaikoista on Etelä-Karjalan Joutsenon läheisyydessä sijaitseva Korpikeidas, mutta vastaavia palveluita tarjoavia firmoja on muuallakin Suomessa. Tällainen kalastus ei ole mikään puhdasoppisin, mutta kelpaa aloittelijakokemukseksi ensimmäistä kertaa ongenvapaa käsissä pitävälle.

Urheilukalastus

Urheilukalastus

Kalastuksesta pitää nauttia ja sitä harrastetaan ympäri maan. Nautinto koostuu enimmäkseen luonnossa oleskelusta, vesistöjen kauneudesta, kaukometsien hiljaisuudesta ja itse saaliista. Puhdasoppisin urheilukalastus on sellaista, jossa saalis vapautetaan eikä pidetä nuotiolla paistettavaksi, ja tietysti myös sellaista, jossa kalastajan osallistuminen prosessiin on ehdotonta, joten esimerkiksi katiskoilla, verkoilla ja rysillä ei ole mitään tekemistä urheilukalastuksen kanssa. Kalastusta voi harrastaa rannalta, jäältä, veneeltä ja jopa veden alla. Tavallisimmillaan urheilukalastus tapahtuu vapakalastusvälineillä, ja perho on käytetyimpiä välineitä ”pyydystä ja päästä” -periaatteella harrastettavassa kalastuksessa. Kalat, joita vesistöistämme löytyy paljon ja jotka tarjoavat urheilua kalastukseen, ovat yleisimmin lohikaloja. Niin kuin metsästyksessäkin, urheilukalastus alkaa siitä, mihin loppuu saaliinhimo: tavoitteena ei koskaan ole iso määrä kalaa eikä varsinkaan saaliin myyntiä varten järjestetty kalastusreissu. Urheilukalastajien työpöydillä usein komeileekin valokuvia, joissa on kalastaja suurimman ikinä pyydystetyn saaliinsa kanssa: se voi olla 20-kiloinen metrin pitkä hauki tai erikoisen paksu ja painava lohikala, joka on päästetty takaisin veteen.

Kalastettu Illallinen

Ruokaa voi pyydystää vedestä paljon useammalla tavalla, kun kyseessä ei ole urheilu vaan saaliinhimo ja tarkka tavoite. Nämä voi kuitenkin myös yhdistää: mikään ei estä kalastajaa saamasta luonnollista nautintoa kalastusprosessista ja samalla päättää tulevan aterian resepti. Tällainen kalastus ei tosin ole mitään puhdasoppisinta urheilukalastusta, mutta vastuulliset kalastajat muistavat päästää pienet kalat takaisin veteen kasvamaan isommiksi ja niin myös mätikalat tuottamaan jälkeläisiä. Luonto on aina oikeudenmukainen, ja meille se kävi kerran siskon kanssa erinomaisesti ilmi. Olimme 11-12 vuotta nuoria ja vierailimme äidin tuttavan luona Loviisassa. Siellä oli joen rannalla soutuvene ja meillä oli kummallakin oma ongenvapa mukana, joten päätimme lähteä kalastamaan veneeltä. Aluksi se tuntui enemmän hauskanpidolta kuin miltään muulta, koska meille ei yleensä käynyt hyvää kalastusonnea, mutta kun veneessä oli kalaa jo yli viiden kilogramman verran, emme osanneet enää pysähtyä, vaikka tällainen määrä pyydystettyä särkikalaa olisi riittänyt neljän hengen illalliseen enemmän kuin hyvin. Jatkoimme siihen asti, kunnes saaliimme oli yli 10 kiloa, ja sateen alkaessa lähdimme takaisin rannalle päästämättä yhtään kalaa takaisin jokeen. Toimme kalat taloon, äiti esivalmisti ne grillattaviksi ja kysyi vielä, olikohan pakko kantaa kaikki kalat parin kilometrin matkan päähän vai olisiko ollut fiksua päästää osa niistä? Siihen meiltä ei löytynyt vastausta, mutta samana iltana luonto selitti meille lapsille kalastuksen etiikan varsin hyvin: äidillä menivät suola ja sokeri sekaisin. Kaikki kala oli heitetty pois, koska se oli paistettuna inhottavan makeaa ja täysin mahdoton syödä. Tämä olikin ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun saaliinhimo oli ohjannut meitä. Emme voineet pysähtyä ja toimme niin paljon kalaa, että se oli oikeasti liikaa neljän hengen illalliseen – ja kävi lopuksi niin, ettei kalaillallista tapahtunut ollenkaan.

Kalastettu Illallinen

Urheilukalastus on eettisestä näkökulmasta myös hyvä keino selittää lapsille, miten luonto toimii ja miten pitää käyttäytyä sitä kohtaan kunnioittaen sen anteja, kunhan muistaa kerta toisen jälkeen mainita: luonto on oikeudenmukainen, ja ihmiskunta on vain yksi sen osista eikä päättävä valta.