SUKELLUSTA MALEDIIVEILLÄ

Malediivit on ainutlaatuinen paikka, jossa jokainen voi löytää parhaat edellytykset sukellukselle kykyjensä mukaan. Aloittelijat voivat yrittää sukeltaa erityispaikoilla, joissa on kevyet viistot kukkulat, joita asuttavat värikkäät korallit, trooppiset kalat, manta-säteet, merikilpikonnat ja hait.

Malediivien tasavalta on koralli-saaristo, joka sijaitsee Intian valtameren keskellä Lounais-Intiassa ja Sri Lankassa. Se koostuu 26 yksittäisestä atollista ja ulottuu noin 900 kilometriä pohjoisesta etelään. Päiväntasaaja jakaa Malediivit lähellä Addun atollia. Malediivit ovat lähes 1200 saaren ketju, joista suurin osa on asumatonta. Noin 200 saarta asuu paikalliset ihmiset ja toinen 150 saarta ovat trendikkäitä lomakohteita. Malediivien pääkaupunki Malé on 2 km pitkä ja leveys 1,2 km. Se on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista.

Sukellus Malediivien pehmeissä koralleissa

Näkyvyys vaihtelee 15:stä 50:een metriin. Samea vesi houkuttelee rouskuja, muita suuria kaloja ja joissakin tapauksissa valashaita. Veden lämpötila on 26-30 astetta ympäri vuoden. Ilmasto on trooppinen ja kuuma, jossa on runsaasti aurinkoista päivää ja joiden keskilämpötila on 25-33 astetta vuoden ympäri. Voit sukeltaa mihin tahansa vuodenaikaan, mutta huhtikuusta lokakuuhun monsooni tuo mukanaan paljon sateita (huhtikuusta kesäkuuhun sattuu eniten). Raskaat myrskyt ovat kuitenkin epätavallisia.

Malediiveilla on noin 1100 kalalajia, mukaan lukien rouskut, harmaat riutta-hait, sniperit, papukaijakalat. Keskimääräinen sukellussyvyys on 15-30 m. Vaadittu sertifiointitaso sukeltamiseen on “Advanced Open Water”.

Malediivien vedenalainen taso vaihtelee. Se tarjoaa monenlaisia ​​sukelluksia ja saariston eri alueet tarjoavat erilaisia ​​kokemuksia. Katsotaanpa siis tasoja yksityiskohtaisesti.

Kanavat (Kandu)

Kuuluisat Malediivienkanavat ovat luonnollisia kanavia, jotka yhdistävät valtameren ja atollien sisävesiväylät. Tällaisten kanavien leveys vaihtelee yleensä 100–400 metriä ja ne ovat 30–40 metriä syviä. Atolleihin pääsevän ja siitä poistuvan veden aiheuttamat virrat ovat tiedossa erittäin vahvoja ja houkuttelevat haita ja rouskuja. On parempi kiinnittyä sukelluskoukulla Kandun pohjalle. On totta, että erittäin vahva virta voi jopa vetää säätimen suusta. Yksi parhaista kanavista on Fotteo ja Golden Wall, Vaavu Atoll.

Faru

Faru on atollien ympäröivä riutta. Se on usein vain pinnan alapuolella tai voi saavuttaa muutaman metrin syvyyden. Se jää usein alas laskuveden aikana. Faru-sukellus on usein ajopiiri. Yksi mielenkiintoisimmista sivustoista on Madivaru Corner, lähellä paikallista Rasdhoo-saarta.

Giri ja Thila

Giri on erillään saaren riutasta, jonka yläosa näkyy pinnalta. Thilassa on yleensä upotettu pää 15–30 m. Girin huiput ovat kaikkien sukeltajien ulottuvilla, kun taas thilas soveltuu usein kokeneille sukeltajille. Paras esimerkki giristä on Kuda Giri Wreck ja Maafushi.

Paras aika sukeltaa Malediiveilla

Monet sukeltajat kysyvät: “Mikä on paras sukelluskausi Malediiveilla?” Ensinnäkin sinun täytyy ymmärtää, että Malediiveilla on vain kaksi vuodenaikaa: koillismonsuuni ja lounaismonsooni. Sanan monsuuni tässä yhteydessä ei tarkoita jokapäiväistä sadetta, itse asiassa päinvastoin!

Koillismonsuuni (joka tunnetaan kuivan kauden aikana, joka tapahtuu joulukuun lopun ja huhtikuun lopun välisenä aikana) Intian subkontinenssista peräisin olevat  tuulet kuljettavat rikkaita valtamerivesiä saariston rannikolle. Se on useimmiten aurinkoinen näinä päivinä. Meri on rauhallinen, eikä tuulta ole melkein. Näkyvyys on 50 + metriä itäosassa ja 25 m länsiosassa. Vesi on hyvin selkeä itään ja ilmiö, jota kutsutaan ”ylävartaloksi”, sisältää merkittävän määrän planktonia. Tämä plankton on elintarvikeketjun perusta, joka puolestaan ​​ruokkii kaikenlaista meren elämää pienimmistä olennoista rouskuihin.

Siksi itäosassa voi löytää runsaasti erilaisia ​​merieläimiä, erityisesti kandu-kanavien sisäänkäynnin yhteydessä: harmaita haita, haihaita, kotkasäteitä, napoleon-kaloja jne. Tänä aikana rouskut palaavat lännestä ns. selvitysasemille. Se on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä vedenalainen tanssi.