Uinti ja sen hyödyt

Uinti on mahtava harrastus, joka kannattaa ottaa tavaksi. Satunnaisestakin uinnista voi olla iso hyöty, mutta säännöllisyys tuo esille kaikki uinnin parhaat puolet.

Uinti on helppo laji aloittaa, kunhan osaa uida ja Suomessa on monia eri uimahalleja, joissa harrastuksen voi aloittaa. Uinnin aloittaminen on helppoa pääasiassa siksi, että et tarvitse sitä varten mitään sen kummempia varusteita ja uimahalleja löytyy ympäri Suomea. Jos et ole uintitaidoistasi varma, niin voit aina osallistua uintitunnille tai löytää paikallisen uintiopettajan, joka varmasti käy rauhassa kanssasi uinnin perusteet läpi.

Uintiopettajan hankkiminen ei ole varmoillekaan uimareilla huono asia, sillä uintiopettaja pystyy käymään läpi esimerkiksi eri uintiliikkeet niin, että teet ne oikein ja silloin niistä on eniten hyötyä. Uintiliikkeiden opetteleminen on samankaltaista kuin opettelisit käyttämään kuntosalilla laitteita – sen voi tehdä myös väärin, mutta se ei yleensä ole vaarallista. Uinnin helppo aloittaminen ei ole todellakaan uinnin ainoa hyöty. Uinnissa tulee monta muutakin asiaa esille, sillä se on samalla niin lihastreeniä kuin aerobista kuntoiluakin. Säännöllisessä uinnissa kehittyy kunto ja jaksat arjessakin paremmin, sekä se vahvistaa lihaksia ympäri kehoa.

Esimerkiksi selkävaivoihin uinti voi olla yksi turvallinen urheilumuoto. Siinä ei tule rasitusta suoraan selälle, mutta uinnissa tärkeässä roolissa oleva jalkojen liike vahvistaa lantion sekä selän lihaksia. Selkävaivoissa monesti on juuri kyseessä joko ylirasitus tai heikot lihakset, joihin uinti voi olla juuri se oikea lääke. Uinnissa pystyt myös uintityyliä muuttamalla keskittymään niihin lihaksiin, mitä haluat. Tietyissä uintityyleissä, kuten perhosuinnissa, käsillä on todella tärkeä rooli. Niissä ”kauhotaan” eteenpäin sukeltamalla veden alle ja ponnistamalla sieltä ylös, sekä siitä eteenpäin. Perhosuinti on melko raskasta, mutta tehokasta urheilua.

vanhukset uivat

Klassinen kroolaaminen on taas tarkkaa puuhaa jalkojen osalta niin, että voima tulee jaloista ja suunta, sekä tasapaino käsistä. Käsien liikkeellä on merkitystä, mutta perhosuintiin verrattuna käsiin ei tule niin paljoa rasitetta. Kroolaaminen on myös todella tehokasta ja sen opetteleminen kannattaa, jos haluaa alkaa harrastamaan uintia säännöllisesti. Ikäihmisten kannattaa uinnissa miettiä rauhallisuutta ja kestävyyttä. Etsi uintityyli, joka sopii parhaiten sinulle ja opettele se niin, että pystyt tekemään pitkiä suorituksia. Tällöin kehoon ei tule raskasta yksittäistä rasitetta, vaan kehität lihaksista pikkuhiljaa voimakkaampia. Lihasliikkuvuus ja voima ovat vanhetessa tärkeitä apureita arjessa.

Avantouinti

Tavallinen uinti on hyödyllistä niin lihasten kuin kunnonkin kehittämiseen. Uinnin mahdollisuudet ja hyödyt eivät kuitenkaan lopu siihen. Avantouinti on nimittäin yksi hauska harrastus, joka pitää mielen ja kehon virkeänä. Suomi tunnetaan maailmallakin avantouimareistaan. Avantouinti on varmasti meille jokaiselle tuttu, mutta sitäkin harjoitellaan. Avantouintiharjoitukset aloitetaan jo syksyllä viileässä vedessä ja sitä treenataan ahkerasti koko talven ajan. Se ei siis välttämättä ole aina kaikille sitä, että kerran talvella mökillä heittäydytään saunan jälkeen avantoon muutaman oluen jälkeen.

Säännöllisessä avantouinnissa on huomattu monia hyötyjä ja jos olet muuten perusterve ihminen, siinä ei ole mitään vaarallista. Avantouinti tehostaa verenkiertoa, piristää mieltä ja on porukassa hauskaa tekemistä. Kannattaa ottaakin seuraavalle talvelle avantouinti uudeksi tavoitteeksi. Yhteenvetona voidaan sanoa, että uinti on matalan kynnyksen harrastus, josta ei ole oikeastaan muuta kuin hyötyä. Erimittaiset uintitreenit ja ahkera uiminen tuottavat pelkästään tulosta. Tiesitkö, että arviolta uinti voi polttaa 400-900 kaloria tunnissa? Kalorimäärään vaikuttaa tietysti oma painosi ja urheilun tehokkuus, mutta uinti polttaa hyvin kaloreita ja on muutenkin todella monipuolinen urheilumuoto. Uikkarit päälle.