UUSIA MALLEJA VANHOIHIN VEHKEISIIN

Polkupyörä ei ole mikään uutuus, ei ole potkulautakaan eivätkä rullaluistimet. Polkupyörätuotantoa ollaan harjoitettu jo 1800-luvun alusta, ja kaksipyöräisen kulkuvälineen kehitys jatkuu edelleen. 2000-luvun alussa tuntui, että kaikki mahdollinen kehitys on jo hoidettu pois ja tuskin polkupyöriin tulee mitään sen merkittävämpiä muutoksia, kunnes markkinoille ilmestyi sähköpolkupyöriä ja -potkulautoja, gyroskoottereita ja monopyöriä.

Vähemmän Rasitusta Suuremmalla Nopeudella?

Sähköpolkupyörä oli meikäläisen mielestä tyhmä keksintö laiskoille kaupunkilaisurheilijoille, jotka seuraavat hipsterimuotia ja vaihtavat kulkuvälineitä pelkästään sen ohjeiden ja suuntien mukaan – kunnes satuin näkemään tilanteen, jossa kunnon moottoripyörä ajoi kilpaa tällaisen vehkeen kanssa ison kaupungin ruuhkassa ja yllätys, yllätys! Sähköpolkupyörä voitti. Sen nopeus oli suurimmillaan melkein sata kilometriä tunnissa, sitä ohjasi hoikka nuori tyttö ja hän liikkui taitavasti vilkkaan liikenteen mukana niin, että meni samaa nopeutta liikkuvan autojonon kanssa ja jonon pysähtyessä sukelsi rivien väliin ja oli liikennevaloissa aina ensimmäisenä. Maantiellä moottoripyörä olisi tietysti edellä, mutta paikat, joihin kapea sähkömoottorilla varustettu polkupyörä mahtui hoikan tytön kanssa erinomaisesti, jäivät moottoripyörälle liian tiheiksi ja sen kuljettaja tuijottelikin sähköpolkupyörää silmät pyöreänä. Meikäläinen seurasi tilannetta poikkeuksellisesti saman moottoripyörän selästä ja se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun tunsin riittämättömyyttä yli litran koneella varustetulla kaksipyöräisellä kulkuneuvolla. Tämä sähköpolkupyörää ajanut tyttö oli siis tehnyt yhtä ”rasittavia” liikkeitä kuin minäkin eli ei yhtään mitään, ja eteni ripeämmin kuin me kahdestaan. Hevosvoimia siinä pyörässä oli ehkä viisi…

Tämän Hetken Mietteitä

Broidini on saanut kaksi murtumaa kulkiessaan monopyörällä kaupungissa. Ensin meni kylkiluu, mutta se ei saanut veljeni päähän mitään järkeviä ajatuksia ja hän jatkoi kulkemista monopyörällä töihin ja takaisin sekä hoiti samalla kulkuneuvolla muutkin omat menonsa. Sitten meni yksi käden luista – en muista mikä niistä useasta, mutta käsi oli kuitenkin jonkun aikaa kipsissä. Tänä päivänä lääkäripiirissä liikkuukin valittamista siitä, että monopyörät, segwayt – kaikennäköiset, kahvalla tai ilman – ja sähkömoottoreilla varustetut potkulaudat tuovat kirurgeille reippaasti lisää tekemistä. Viikonlopun jälkeiset päivät ovatkin lääkäreillä ruuhkaisinta aikaa, kun potilaita tulee sanomaan ”kaaduin ja kuvittelin, ettei mitään vakavaa ole tapahtunut, voisitteko kuitenkin tehdä röntgenkuvat niin varmistetaan luiden kunto?”, ja harmittavan usein samat potilaat lähtevät sairaalasta kipsi ainakin yhdessä paikassa. Okei, tämä saattaa vaikuttaa vanhan mamman lörpöttämiseltä, mutta ihan vakavasti ottaen: nämä uudet vehkeet ovat oikeita kulkuneuvoja, joita kannattaa käsitellä varovasti ja opetella siihen oikein kunnolla, ennen kuin lähdetään kulkemaan kaupungin katuja suuntaan ja toiseen ja yrittämään tehdä kaiken näköisiä temppuja! Toinen asia on tietysti se, ettei kukaan opeta kuin itse. Se siitä.

Tämän Hetken Mietteitä

Mitä Tulevaisuudessa?

Tänä päivänä kaikki mainitut vehkeet eivät ole mitään urheiluun liittyvää tavaraa. Niitä näkee jonkun verran kaupungissa, ihmiset tuntuvat ostavan niitä muodin mukaan (vaikka hinta ei ole koskaan liian inhimillinen! Monopyöräkin saattaa maksaa tuhat euroa, kun sopivan löytää…) ja kulkevat niillä töihin ja takaisin korvaten näin tavalliset, perinteiset polkupyörät ja potkulaudat. Ehkä jossain vaiheessa niistä tuleekin joku tietty urheilulaji, jossa käytetään joko kaikkia vehkeitä ja on jonkun verran valinnanvaraa tai joka vehkeestä muodostuu oma erikoinen urheilulajinsa. On kiva ajatella, että vuoden 20xx olympialaisissa olisi olemassa tietty kilpailuluokka, jossa ihmiset käyttävät pelkästään sähkökäyttöisiä potkulautoja tai gyroskooppiperiaatteella toimivia urheiluvälineitä – tietyin teknisin rajoituksin, tietysti. Päästään näkemään joka tapauksessa, ja toivotetaan näille vehkeille erinomaista kehitystä tulevaisuuteen: nehän luotiin helpottamaan ihmisten elämää, miksi niistä ei saisi tehtyä omat urheilulajinsa?