VESIJUOKSU ON VAHVOJEN VALINTA

Niille, ketkä ovat jo harrastaneet kaikenlaisia extreme-lajeja tarpeeksi ja yrittävät säästää olemassa olevat kehon osat edes jonkinlaisessa kunnossa, on olemassa vesijuoksu: alhainen vammariski, erinomainen kunnon kohotus ja harrastusmahdollisuudet ympäri Suomea tekevät lajin houkuttelevaksi, mutta jostain syystä ei vielä niin suosituksi kuin se voisi olla mainittujen etujen ansiosta. Joka tapauksessa, lajia kuitenkin harrastetaan – vaikka pienemmissäkin piireissä, mutta monipuolisesti ja tehokkaasti.

Ei Tarvitse Edes Osata Uida

Veteen liittyvät urheilulajit tuovat aina mieleen oman uimataidon. Osaanko uida tarpeeksi hyvin harrastaakseni sitä ja tätä? Vesijuoksussa ja muutenkin vesijumpassa uimataito ei ole välttämättömyys, mutta toki auttaa menestymään lajissa: lepotauot voi hoitaa poistumatta vedestä ja uimataitoisella ihmisellä on varmempi olo vedessä kuin uimataidottomalla. Vesijumpassa kaikki kehon lihakset ovat mukana ja kuormitus jakautuu hyvin tasaisesti – niin, että tuttu kiputunne joka paikassa raskasta treeniä seuraavana päivänä jää tästä lajista melkein kokonaan pois. Lisäksi vedessä liikkuminen on erittäin hyvää nivelille: olkapäät, polvet ja kyynärpäät liikkuvat paljon sujuvammin ja niihin kohdistuu pienempiä rasituksia tavalliseen urheiluun verrattuna.

Treenipaikkana Joka Vesistö

On mahtavaa, että vesijumpassa tai -juoksussa ei ole treenipaikkaongelmaa: kun lähtee lomailemaan, vesistö on yleensä kuitenkin lähellä ja treenit pystyy hoitamaan missä tahansa. Riittää, kun ottaa varustuksen mukaan – ja mitä siihen kuuluu? Vesivyö on ensimmäinen, sillä vesijuoksussa ollaan vedessä kaulaa myöten ja täytyy pysyä pystyasennossa, joten jotkut käyttävät myös vastusvälineitä nilkoissa ettei jalat nousisi vedenpaineesta pintaan.

Treenipaikkana Joka Vesistö

Niin kuin kaikissa muissakin urheilulajeissa tai harrastuksissa, on vesijuoksussakin olemassa omia turvallisuussääntöjä. Joka urheilulajissa on tietysti ainakin yksi, jota ei kuuluisi edes mainita: ei kannata käyttää alkoholia ennen treenejä. Toinen vesijuoksua suoraan koskeva sääntö on se, että pitää olla kunnioittava ja varovainen muuta vesiliikennettä kohtaan, sillä yleensä vedessä kelluva ihminen voi jättää joko luonnollisesti tai tahallisesti huomaamatta – enkä usko, että jonkun olisi mukava kertoa saaneensa jotain vammoja veneen kanssa törmättyään, vai mitä? Kuulostaa tosin hauskalta, mutta tyhmältä kuitenkin. Lisäksi perussäännöt, jotka koskevat uimista muutenkin, koskevat myös vesijuoksua: ei kannata lähteä vesijuoksemaan pitkiä etäisyyksiä yksin, ukonilma ei ole paras mahdollinen treenikeli ja muistetaan vielä katsoa välillä taakse – niin, että on varmuutta omasta kyvystä päästä takaisin rannalle. Vesivyö vaikka saakin urheilijan pysymään vedenpinnassa ei kuitenkaan toimi pelastusliivin tapaan, joten varavaihtoehtoja pitää olla.

Vesijuoksu Isossa Urheilussa Ja Elämässä

Vesijuoksu ei ollut mikään suosittu laji vielä parikymmentä vuotta sitten ja vasta nyt sai hieman suosiota – vähän, mutta maailmanmestaruuden järjestämiseksi riittävästi. Kilpailussa otetaan aika ja maailman nopeusennätys on vuodelta 2005, kun kolmen turkulaisurheilijan joukkue pystyi vesijuoksemaan 150 metrin etäisyyden vajaassa neljässä minuutissa. Suomessa pystyy harjoittelemaan vesijuoksua niin vesistöissä kuin uimahalleissakin, ja joissakin niistä on varattu myös vesivöitä harrastajille vuokrattavaksi. Jotkut firmat järjestävät kokonaisia vesijuoksuseikkailuja, joissa esimerkiksi mennään jollekin saarelle veneellä tai lautalla, vesijuostaan siellä ja palataan takaisin joko samalla kulkuneuvolla tai itsenäisesti uiden. Kun jaksaa etsiä tarpeeksi pitkään, omasta kunnasta löytää aina kanssa-ajatteluryhmän, jonka kanssa voi jatkaa harrastusta jo yhdessä – järjestämällä yhteistreenejä, vene- ja telttaretkiä ja jos käy tuuri tulla myös hyviksi kavereiksi, miksi ei lähdettäisi yhdessä lomailemaan ja vesijuoksemaan vaikka Karibian merelle asti?

Vesijuoksu Isossa Urheilussa Ja Elämässä

Kun pitää mielessä vain positiivisia vesijuoksun puolia, noudattaa turvallisuussääntöjä eikä tingi varusteista, vesijuoksusta tulee iloinen ja erittäin hintaystävällinen uusi harrastus. Kannattaa kokeilla, sillä avantouinnin tapaan vesijuoksutreenin jälkeen olo on aivan toisenlainen – sellainen, kuin olisi uudelleen syntynyt.